Actualitatea ambasadei

Vizita ministrului delegat Dan Stoenescu în Republica Federală Germania

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat vineri, 6 mai 2016, în vizită la Berlin, Republica Federală Germania.

Programul oficialului român a inclus o întrevedere cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Românești din Freiburg, una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regăsesc cărţi şi documente de arhivă care reflectă activitatea culturală a românilor din exil, precum și o întâlnire cu membrii comunității românești şi cei ai mediului asociativ din Berlin. În cadrul dialogului purtat cu românii stabiliți în Germania, a fost reiterată determinarea autorităţilor române de a contribui în mod substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene. Ministrul delegat a subliniat importanța valorificării exemplelor pozitive din cadrul comunităţii româneşti, în vederea conturării unei imagini coerente și corecte a țării noastre în spațiul european. De asemenea, a arătat susținerea pentru dezvoltarea reţelelor profesionale româneşti, forme asociative cu rol în diseminarea valorilor naţionale la nivelul societăţii germane.

Demnitarul român a subliniat că, în dialogul cu autorităţile germane, exprimă constant deschiderea pentru o colaborare aprofundată în domenii de interes din perspectiva comunităţii româneşti din Germania: educaţie, muncă, afaceri interne, culte. Totodată, a exprimat interesul statului român pentru dezvoltarea, în colaborare cu partenerii germani, a proiectelor ce vizează studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat în toate landurile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente. Limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, precum  și un factor de coeziune în cadrul comunităților.

La întâlnirea cu membrii comunității românești au participat şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care au susţinut o sesiune de informare cu privire la noile modalităţi de vot pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate. Cu acest prilej, ministrul delegat i-a îndemnat pe românii prezenți la reuniune să se înscrie în Registrul electoral pentru a beneficia de facilitățile introduse de noua lege electorală. În acest sens, demnitarul a arătat că autoritățile române au luat măsuri pentru a elimina perioadele lungi de așteptare și aglomerația de la misiunile diplomatice. Aceste eforturi trebuie completate de înscrierea românilor în Registrul electoral.  

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…