Actualitatea ambasadei

Expoziția Arhitectură și Regalitate

La 26 mai a.c., Ambasada României, în parteneriat cu  CREART - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și ICR Berlin, organizat o seară culturală dedicată comemorării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen și urcarea pe tronul Principatelor Române.

Cu această ocazie, în cadrul saloanelor de reprezentare ale Ambasadei, a fost vernisată expoziția Arhitectură și Regalitate, realizată de Prof. Dr. Augustin Ioan și Prof. Dr. Marius Marcu Lăpădat și arh. Octavian Carabela.

În cuvântul de deschidere, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a subliniat rolul paradigmei culturale germane în construirea statului român modern, evocând inclusiv rolul Junimii de precursor al occidentalizării României pe filieră germanică. De asemenea, a subliniat faptul că România reprezintă cea mai accelerată și spectaculoasă istorie a occidentalizării unei țări din zona Central-Est Europeană, la jumătatea secolului al XIX-lea, în care elitele politice, economice și culturale, în decurs de câteva decenii, au trecut de la o vestimentație orientală la una occidentală, asumând totodată una din cele mai avansate Constituții din Europa vremii respective.

Prof. Dr. Augustin Ioan și Prof. Dr. Marius Marcu Lăpădat au susținut alocuțiuni în care au prezentat direcțiile tematice ale expoziției, de la influențele încrucișate ale stilurilor arhitecturale promovate de regii și reginele României, la arhitectura instituțiilor reprezentative din epoca monarhiei, până la istoria expozițiilor regale. Totodată, au fost remarcate momentele de sinteză identitară ale stilurilor arhitecturale din perioada regalității, plasate la intersecția dintre autohtonism și cosmopolitism.

Publicul participant la eveniment a urmărit proiecția filmului documentar: Reședinte ale Regalității Române, realizat de acad Răzvan Theodorescu și Drd. Ionel Stoicescu, având ulterior posibilitatea de a discuta cu autorii expoziției.

La eveniment, au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Berlin, personalități ale mediilor cultural-instituționale și membri ai comunității române și ai originarilor din România.  Seara culturală a fost organizată de Ambasada României la Berlin în marja Zilei Românilor de Pretutindeni, care se celebrează în acest an la data de 29 mai.

Eveniment realizat cu susținerea:

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…