Actualitatea ambasadei

Expoziție de carte românescă la Hamburg

La data de 11 mai a.c., în cadrul Bibliotecii de Stat – Universitatea din Hamburg a avut loc vernisajul expoziției De la Neacșu din Câmpulung la Mircea Cărtărescu și Herta Müller – 500 de ani de confluențe româno-germane în lingvistică și literatură, organizată împreună cu Ambasada României în Germania, Universitatea din Hamburg și cu sprijinul Consulatului Onorific din Hamburg.

La deschiderea acestui eveniment, au participat: Petra Blödorn Meyer, director al bibliotecii, Dr. Iulian Costache, ministru consilier în cadrul Ambasadei, Klaus-Rainer Kirchhoff, consul onorific al României la Hamburg, alături de curatorii expoziției Prod. Dr. Walther von Hahn și Dr. Cristina Verțan.

Reprezentantul Ambasadei a subliniat importanța parteneriatului de tradiție dintre Universitatea din București și Universitatea din Hamburg (în 2015, au fost celebrați 40 de ani de schimburi inter-academice), precum și determinarea conducerilor celor două universități de a consolida aceasta relație academică, dezvoltând noi proiecte comune, atât în domeniul activității didactice, cât și în zona activităților de schimburi și cercetare.

Expoziția reunește peste 100 de volume și o prezentare sintetică a interferențelor din domeniul lingvisticii, culturii și literaturii, între care se distinge ediția din 1745 a Istoriei Imperiului Otoman, a lui Dimitrie Cantemir, editată la Hamburg, fiind deschisă publicului în perioada 11 mai – 27 iunie a.c.

Din partea Universității din București, partener academic al evenimentului, au participat Prof. Dr. Liviu Papadima, vicerector, care a susținut o conferință dedicată mijloacelor și tabieturilor de călătorie în Țările Române, la mijlocul secolului al XIX-lea, alături de Prof. Dr. Monica Tătăram, care a făcut o prezentare a personalității și operei Acad. Solomon Marcus (1925-2016).

De asemenea, pe durata expoziției, Biblioteca de Stat – Universitatea din Hamburg va găzdui o serie de conferințe susținute de profesori ai Universității din București, potrivit următorului program:

 

6 iunie - Conf. Dr. Horațiu Decuble: Sfârșitul subversiunii. Literatura contemporană descoperă România.

13 iunie – Prof. Dr. Ioana Costa: Cantemir – Prințul educat. Opere, manuscrise, ediții

20 Iunie - Prof. Larisa Avram: Uzul pronominal la copii. Perspectiva limbii române

27 iunie – Conf. Dr. Liviu Dinu: Cât de greu învață oamenii? Dar computerele?

 

 

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…