Actualitatea ambasadei

Decorarea scriitorului Norman Manea, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer

La 30 mai 2016, a avut loc la Ambasada României la Berlin, ceremonia de decorare a scriitorului de origine română, Norman Manea, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele României, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere.

Printre invitații la ceremonie s-au numărat ambasadorul Franței, E.S. Philippe Etienne și ambasadorul Spaniei, E.S. Pablo Garcia-Berdoy Cerezo, vechi prieteni ai scriitorului român, ambasadorul Republicii Orientale Uruguay, E.S. Alberto AntonioGuani Amarilla, cunoscutul filosof german Peter Sloterdijk, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Berlin, Ulrich Schreiber și Katarina Narbutovic, directoarea programului de burse DAAD pentru artiști. 

În continuarea ceremoniei, scriitorul Norman Manea a susținut o conferință, în care a vorbit despre Holocaust, exil și literatură, conferință organizată de Ambasada României la Berlin cu prilejul Președinției Române a International Holocaust Remembrance Alliance.

Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți apreciați scriitori români, profesor de literatură europeană și writer in residence la Bard College, New York, s-a născut în satul Burdujeni (județul Suceava), în data de 19 iulie 1936. La vârsta de 5 ani a fost deportat, împreună cu familia, în Transnistria. Deși a părăsit România în urmă cu 30 de ani, Norman Manea continua să scrie în limba română și este deținător al unor prestigioase premii și distincții internaționale: Premiul MacArthur(1992), Nonino (2002), Médicis Etranger (2006), Nelly Sachs (2011), titlul de Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres (2011), Premiul Național de Literatură (România 2012). 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…