Actualitatea ambasadei

Cooperare poliţienească româno-germană la Berlin

Ambasadorul României la Berlin a salutat prezenţa la Berlin a unei echipe a Poliţiei Române aflate în misiune la Berlin, la Secţia 32 Poliţie (Alexanderplatz), pe perioada estivală.

Doi poliţişti români vor acorda sprijin operativ Poliţiei Berlin în zonele centrale ale oraşului. Obiectivele misiunii vizează prevenirea criminalităţii stradale, în special înşelăciunile stradale şi furturi din buzunare comise de cetăţeni români. Activitatea se desfăşoară în uniformă şi vizează zona centrală a oraşului, în competenţa secţiei 32 Poliţie Berlin, de la Poarta Brandenburg la Alexanderplatz. Poliţiştii români în uniformă vor însoţi poliţiştii germani, participând ca observatori la măsuri poliţieneşti concrete (patrulări, intervenţii la apeluri de urgenţă, audieri, sesizarea unor infracţiuni stradale etc.), în special în cazuri comise de autori români sau la care sunt implicate victime de origine română.

Este pentru a patra oară când Poliţia Română trimite lucrători de poliţie în uniformă, care îşi desfăşoară activitatea alături de colegii germani, în zona centrală a oraşului Berlin, începând cu anul 2013. Prezenţa acestor poliţişti români este apreciată atât de colegii poliţişti germani, cât şi de publicul larg interesat şi surprins pozitiv, pe stradă, de modalităţile concrete de cooperare operativă, posibile într-o Europă care se preocupă de siguranţa internă a cetăţenilor săi. Pe de altă parte, autorii de origine română depistaţi de poliţiştii germani însoţiţi de colegii lor români sunt puternic impresionaţi de conexiunile active şi eficiente create între poliţiile celor două state, efectele de contracarare a criminalităţii stradale de sorginte românească fiind imediat sesizabile.

Activitatea se circumscrie unei relaţii de cooperare apropiată între Poliţia Berlin şi Poliţia Română, iniţiată din anul 2013 între ministerele de interne ale celor două părţi, prin senatorul de interne şi pentru sport Frank Henkel. Această colaborare permite un schimb anual de lucrători operativi de poliţie. Schimburile vizează, între altele, şi cunoaşterea reciprocă a modului de lucru poliţienesc, transmiterea unor informaţii legate de modul de operare şi abordarea specifică a unor categorii de infractori specializaţi pe criminalitate stradală.

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…