Actualitatea ambasadei

Cea de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale Romania - Baden-Württemberg

In perioada 14-15 iulie 2016 au avut loc la Karlsruhe, in Republica Federala Germania, lucrarile celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale Romania - Baden-Württemberg sub conducerea domnului Costin Grigore Borc, Viceprim-Ministru, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si a co-presedintelui german doamna Theresa Schopper, secretar de stat la ministerul de stat al guvernului landului Baden-Württemberg.

Domnul Vlad Vasiliu, vice-presedinte al partii romane in Comisia Mixta si secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a deschis in data de 14 iulie 2016 lucrarile Comisiei Mixte impreuna cu domnul Werner Schempp, adjunct al co-presedintelui german.

Lucrarile sesiunii au constituit o oportunitate pentru analizarea stadiului actual al relatiilor economice bilaterale si mai ales pentru definirea directiilor de actiune pentru viitor, in vederea dinamizarii schimburilor comerciale bilaterale, a cooperarii economice si a investitiilor.

Comisia Mixta a fost precedata de reuniunea la nivel de experti ai secretariatelor din ambele tari, in cadrul careia au fost analizate stadiul cooperarii bilaterale si modalitatile de intensificare a acestei colaborari prin intermediul platformei online "izmyshare" realizata si propusa de partea germana.

In marja Comisiei Mixte Guvernamentale, in prima parte a zilei de 14 iulie 2016 domnul Costin Grigore Borc, Viceprim-ministru a avut intalniri la Stuttgart cu prim-ministrul landului Baden-Württemberg, domnul Winfried Kretschmann si cu doamna Dr. Nicole Hoffmeister - Kraut, ministru pentru economie, munca si constructii de locuinte din landul Baden-Württemberg, iar in cea de-a doua parte a zilei, la Karlsruhe, cu doamna Theresa Schopper, secretar de stat la cancelaria guvernului landului Baden-Württemberg.

Atat viceprim-ministrul Borc cat si demnitarii germani au apreciat dezvoltarea cooperarii dintre Romania si landul Baden-Württemberg, care este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai României intre landurile germane, remarcandu-se cursul ascendent al comertului bilateral. A fost evidentiat rolul Comisiei mixte in identificarea de noi proiecte de cooperare, subiectele aflate pe agenda actualei comisii - de la cooperarea in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii (SUERD) pana la proiectele in domeniul invatamantului dual - fiind de un interes si o importanta deosebita pentru ambele parti.

Concluziile si proiectele identificate de experti au fost sintetizate intr-un Protocol pe care cei doi co-presedinti l-au semnat in 15 iulie 2016, la Karlsruhe.

Din delegatia oficiala romana au facut parte experti din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatii Interetnice si Agentia Nationala pentru Romi, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sanatatii, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii, Magurele High Tech Cluster, Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software, Clubul Economic German din Brasov, Ambasadorul Romaniei la Berlin si diplomati de la Consulatele Generale ale României de la München si Bonn.

Informații suplimentare: 

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 19,79% din totalul schimburilor comerciale ale României cu țările europene. Conform datelor statistice românești, la  31.12.2015 schimburile comerciale bilaterale au atins 23,26 miliarde euro (+9,13% față de 2014), din care 10,78 miliarde euro la export (+6,77%) și 12,48 miliarde euro la import (+11,27). Germania se situează pe locul I între partenerii comerciali ai României și pe locul III în ceea ce privește capitalul investit.

Volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Baden-Württemberg a atins la finele anului 2015 cifra de 4,34 miliarde euro, exporturile românești înregistrând o creștere de 2,41% față de anul 2014 (de la 2,18 mld. euro la 2,23 mld. euro).

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…