Actualitatea ambasadei

Cultura memoriei în dialog – marcarea Zilei Unirii Principatelor Române

Ambasada României la Berlin a marcat ziua de 24 ianuarie, sărbătoarea Zilei Unirii Principatelor Române prin organizarea unei conferințe dedicate memoriei, eveniment organizat în parteneriat cu Uniunea Populara Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război.

Conferința, care i-a avut ca invitați pe istoricul Mariana Hausleitner și pe directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului, Dr. Radu Preda, a fost moderată de scriitorul și jurnalistul Helmut Frauendorfer, director adjunct al Memorialului Berlin-Hohenschönhausen.

Ambasadorul României la Berlin, E.S., Emil Hurezeanu, a subliniat, în cuvântul de salut, importanța acestei zile ca prim pas în modernizarea României și a vorbit despre seria de interferențe dintre România și Germania, care vor urma acestui moment istoric.

„Există multe forme ale amintirii, dar și multe forme ale uitării. […] Există tot atâta uitare, cât amintire, concomitente, în legătură cu aceleași persoane, fenomene sau situații, care țin de trecutul nostru personal și comun, de identitățile noastre separate și comune”.

Wolfgang Wieland, membru în comitetul de conducere al Uniunii Populare pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, a notat, în salutul său, importanța memoriei celor care au murit în război, și a făcut referire și la contextul politic actual, marcat, în mod îngrijorător, de tonuri naționaliste tot mai virulente. Nevoia de cercetare și analizare a trecutului și a diferitelor etape istorice, traversate de România, necesitatea schimbării de mentalitate, în care să își facă loc mai mult dezbaterea publică și cultura politică, instituționalizarea cercetărilor despre trecut, modelele din trecut, la care se raportează societatea română actuală au fost câteva din subiectele abordate în discuția dintre cei doi invitați, dr. Mariana Hausleitner și dr. Radu Preda, și în interacțiunea acestora cu publicul interesat și numeros prezent în sală. 

(Foto: Ladan Rezaeian, Copyright: Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge)

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Seară culturală românească - în avanpremiera deschiderii Târgului Internațional de Carte de la Leipzig

21.03.2017

La data de 20 martie a.c., Ambasada României a fost gazda unei seri culturale speciale, care a prefațat deschiderea ediției…

Participarea României la Dialogul Tranziţiei Energetice 2017 (Berlin, 20-21 martie a.c.)

21.03.2017

În perioada 20-21 martie a.c. are loc la Berlin cea de-a treia ediţie a Dialogului Tranziţiei Energetice, o conferinţă…

“Salonul Dunării”

13.03.2017

La 9 martie a.c. a avut loc cea de-a 5-a ediţie a “Salonului Dunării”, eveniment dedicat promovării Strategiei UE pentru …