Actualitatea ambasadei

Centenarul Titu Maiorescu

La data de 7 iulie a.c., Ambasada României și ICR Berlin au organizat o manifestare culturală dedicată comemorării a 100 de ani de la intrarea în eternitate a lui Titu Maiorescu. În deschiderea evenimentului, ambasadorul României, Emil Hurezeanu, a prezentat importanța personalității lui Titu Maiorescu în contextul relațiilor bilaterale româno-germane. Titu Maiorescu a ocupat o serie de demnități publice, fiind prim-ministru, ministru de externe sau ministru al culturii și instrucției publice și având o influență determinantă în multe aspecte ale vieții publice românești. A fost subliniat faptul că modernitatea societății românești a fost construită, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sub influența paradigmei germane, pe temelia oferită de Junimea, grupare culturală inițiată de Titu Maiorescu alături de generația marilor clasici, din care fac parte, de asemenea, Mihai Eminescu și I.L.Caragiale, a căror viață a fost intim legată de capitala Germaniei.

Seara a continuat cu o conferință cu tema Nevoia de Maiorescu, susținută de Nicolae Manolescu, critic și istoric literar, profesor universitar și membru titular al Academiei Române. În cadrul conferinței au fost prezentate direcțiile largi de implicare ale criticului junimist în viața publică și culturală românească, evidențiind relevanța și actualitatea demersurilor sale în raport cu orizontul epocii, dar și cu spațiul propriei noastre contemporaneități. Panoramarea domeniilor de activitate în care a fost implicat Titu Maiorescu, de la spațiul educației publice și cultură până la viața politică, a permis să fie subliniată coerența și consistența unor demersurilor orientate către o europenizare organică a României și nu doar o preluare de instituții fără fond. În acest sens, actualitatea modelului maiorescian a fost reconfirmată atât prin conferința de la Berlin, cât și printr-o serie de manifestări organizate în România, ca urmare a apelului lansat de Nicolae Manolescu privind consacrarea anului 2017 drept Anul Maiorescu în cultura română.

La evenimentul dedicat lui Titu Maiorescu, care a beneficiat de prezența în calitate de conferențiar a lui Nicolae Manolescu, autor al Contradicției lui Maiorescu, primul și cel mai important volum dedicat recuperării lui Titu Maiorescu din perioada post-belică, au participat E.S. Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, personalități din mediile academice, culturale și instituționale, reprezentanți ai mass-media și personalități din cadrul diasporei române din Berlin.

 

Titu Maiorescu (1840 – 1917) – critic literar, eseist, scriitor, estetician, profesor, filosof, jurist, om politic, membru fondator al Academiei Române. A studiat la Viena, Berlin, Giessen, Paris, fiind, mai târziu, rector al Universității din Iași și București. Maiorescu este autorul teoriei „formelor fără fond”, fondator al Societății literare ”Junimea”. A promovat în revista „Convorbiri literare” pe marii clasici ai literaturii române. A fost primul mare critic literar, creator de școală în cultura românească. În activitatea politică, Titu Maiorescu a deținut, între altele, funcția ministru al Cultelor şi ministru de Externe.

Nicolae Manolescu (n. 27. 11. 1939) este critic și istoric literar, profesor universitar și membru titular al Academiei Române. După 1989 s-a implicat în viața politică. Fost Ambasador al României la UNESCO, actualmente președinte al Uniunii Scriitorilor din România și director al revistei România literară. Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române. A fost declarat Profesor emerit de către Senatul Universității București. Administrația prezidențială l-a decorat cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Conferința de presă dedicată participării României, în calitate de invitat de onoare, la Târgul de Carte de la Leipzig, ediția 2018

27.11.2017

Ambasada României la Berlin a găzduit, în data de 22 noiembrie a.c., conferința de presă dedicată participării…

Simpozionul „Exil și însingurare: Ovidiu-România-Identitate Europeană-Patria Cuvântului” dedicat împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Ovidiu

14.09.2017

Ambasada României la Berlin a organizat în data de 13 septembrie a.c, colocviul dedicat împlinirii a 2000 de ani de la…