Actualitatea ambasadei

Gala pentru Centenar – la Ambasada României

În contextul acțiunilor de celebrare a Centenarului Statului Român Modern și în perspectiva preluării de către România a Președinției la Consiliul UE, Ambasada României a organizat împreună cu conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în data de 30 octombrie a.c., la Berlin, Gala pentru Centenar. În cadrul acesteia au fost acordate distincții pentru o serie de personalități profesionale de înalt renume profesional aparținând diasporei române și comunității etnicilor germani originari din România, specialiști ce au sprijinit inițiativele diasporei române și realizarea de parteneriate între mediile profesionale și instituționale din România și Germania.

Gala pentru Centenar a fost deschisă prin prezentarea imnurilor României, Germaniei și UE, în interpretarea lui Andrei Ioniță, câștigător al Premiului I, Concursul Ceaikovski, 2014. Acordarea distincțiilor a avut loc în prezența doamnei Natalia – Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni și a domnului Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania. Din delegația Ministerului pentru Românii de Pretutindeni au făcut parte Victor Ionescu, subsecretar de stat, Alina Hagima, secretar general și Rareș Achiriloaie, consilier Cabinet ministru.

Ambasadorul Emil Hurezeanu a prezentat importanța perioadei pe care o traversează România, prin marcarea Centenarului Statului Român Modern și prin apropiata Președinție la Consiliul UE, context în care mediile de excelență profesională ale diasporei pot avea o contribuție însemnată la construirea unei poziționări optime a României în cadrul viitoarei arhitecturi europene. Șeful misiunii diplomatice a subliniat că această disponibilitate de implicare partenerială din partea profesioniștilor de vârf ai diasporei reprezintă un capital căruia Ambasada îi va acorda o atenție și un sprijin special în continuare, pentru a putea duce la un nivel superior actualul parteneriat construit în ultimii ani de Ambasada cu specialiștii de top ai comunității române din Germania.

Ministrul Natalia – Elena Intotero a adresat în deschiderea Galei felicitări pentru carierele profesionale excepționale realizate de către diaspora română și a exprimat recunoștința pentru parteneriatele construite cu profesioniștii și instituțiile din România. A fost subliniată, de asemenea, dorința de a sprijini solidaritatea profesională și umană, pentru a putea construi punți cât mai temeinice între România și Germania.

În cadrul proiectului „100 pentru Centenar”, inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a fost lansată inițiativa  de a se celebra excelența profesională a 100 de personalități ale diasporei române ce au izbutit să construiască cariere extraordinare, oferind exemple de tenacitate plină de har și izbândă binemeritată. Pentru că numărul celor 100 de personalități din întreaga lume a fost ales în chip simbolic, pe măsura Centenarului, fiecărei țări din proiect i-a revenit calitatea de a desemna 10 personalități ce s-au distins prin cariere profesionale excepționale.

În acest context, doamna Natalia – Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a decernat 10 Premii ale Centenarului, acestea fiind acordate unor personalități profesionale de vârf din Germania, după cum urmează:

 

Bianca Bourbon – manager regional Coca Cola (Germania, Danemarca, Finlanda, Islanda)

Laurențiu Dincă – violonist Berliner Philharmoniker

Prof. Dr. Bernd Fabritius – Însărcinat al Guvernului Federal pentru minorități naționale și persoane repatriate

Prof. Dr. Anca-Ligia Grosu – medic, academician al Academiei Naționale de Științe Leopoldina, din Halle

Prof. Dr. Ștefan Hell – laureat al Premiului Nobel pentru chimie, 2014

ÎPS Părinte Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Europa Centrală și de Nord

Alexandra Maria Lara și Valentin Plătăreanu – personalități ale lumii cinematografice și teatrale (premiu Ex Aequo)

Peter Maffay – muzician, președinte al Fundației Tabaluga

Prof. Dr. Hans-Christian Maner –istoric, Universitatea din Mainz

Michael Schmidt – om de afaceri, președinte al Fundației Michael Schmidt, implicată în susținerea culturii satelor de sași din România

Biografiile personalităților premiate (PDF)

Imagini de la decernarea Premiilor pentru Centenar – Galerie foto (PDF)

 

De asemenea, domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României, a acordat o serie de Diplome de Excelență din partea Ambasadei unor personalități profesionale, care au sprijinit derularea unor proiecte însemnate ale comunității române din Germania, precum și realizarea a numeroase parteneriate cu experți din domenii omoloage și instituții din România:

 

Jean Berlescu – violonist

Prof. Dr. Ana-Nicoleta Bondar – specialist în bio-fizică, Freie Universität

Ștefan Braicu – specialist IT, CISCO 

Prof. Dr. Elena Ioana Braicu – medic, Clinica Charité

Prof. Dr. Șerban-Dan Costa – medic, șef de clinică, Magdeburg

Dr. Gabriela Costea – specialist în domeniul mediului, cercetător la Institutul Leibniz pentru Ecologia Apelor Curate, Berlin

Dr. Ioan Costina – specialist în nanotehnologie, cercetător la Institutul Leibniz IHP - Innovations for High Performance Microelectronics

Dr. Raimar Heber – designer, Art Director în cadrul Deutsche Presse-Agentur (DPA)

Andrei Ioniță – violoncellist, laureat al Festivalului Ceaikovski (2014)  

Prof. Dr. Josef Christoph Karl – membru al boardului Fundației Michael Schmidt

Protosinghel Clement Lodroman – Părinte paroh al Bisericii Ortodoxe Române “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Berlin

Dr. Florin Manea – informatician, Universitatea din Kiel

Prof. Dr. Firu Opri – medic, profesor emerit Clinica Steglitz, Berlin

Dr. Răzvan Racu – cercetător, Volkswagen AG

Valentin Răduțiu – violoncelist

Mircea Roșeanu – Director Landesbank Berlin AG/Berliner Sparkasse 

Prof. Dr. Horia Sîrbu – medic, șef al Clinicii de Chirurgie Toracică, Erlangen

Dr. Valeriu Stancu – lector de română, Universitatea Humboldt din Berlin

Prof. Dr. Michael Untch – medic, șef al Clinicii de Ginecologie “Helios”, Berlin

Imagini de la decernarea Diplomelor de Excelență (PDF)

 

Multe din personalitățile distinse în cadrul Galei au ținut să ofere un mesaj de disponibilitate și să lanseze un apel de reunire pe o platformă comună de promovare a excelenței profesionale a diasporei române și de intensificare a parteneriatelor între mediile profesionale și instituționale din Germania și România. Mesajul lansat s-a bucurat de o primire plină de interes din partea celor prezenți, fiind confirmată o largă dorință de participare la un astfel de proiect.

Ambasada României la Berlin și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, ca parteneri ai organizării acestui eveniment, sunt încredințați că un blazon al personalităților de excelență profesională din cadrul diasporei române poate avea o menire pentru mulți ani de aici înainte. Gesturile lor parteneriale vor inspira cu siguranță reconstruirea unui țesut de relații interpersonale între specialiștii de vârf din România și din Germania și vor sprijini construirea de rețele profesionale ale excelenței din diverse domenii, aducând o nouă energie aptă a propune proiecte și parteneriate româno-germane bazate pe valoare, solidaritate și creativitate. Un astfel de blazon al valorilor exemplare ar putea vorbi cu maximă elocvență despre trainicele „punți” construite cu discreție de profesioniștii de marcă din România și Germania, într-o Europă care a mizat uneori în istoria sa, mai puțin inspirat, pe construirea de „Ziduri”.

Gala pentru Centenar a fost completată cu un concert de muzică clasică susținut de Grupul cameral Virtuozii Filarmonicii din Berlin, condus de Laurențiu Dincă (Berliner Philharmoniker). Programul muzical a cuprins lucrările: Madrid (Arturo Cardelus), Anchorange (Arturo Cardelus), Concert nr. 1 de Roberto di Marino și Doină și Dans țărănesc de același Roberto di Marino.

Prezentarea personalităților distinse cu Premii din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni va face obiectul unei Enciclopedii publicate în parteneriat cu Academia Română, volum ce va fi lansat în cadrul unui eveniment organizat în data de 29 noiembrie a.c., la Ateneul Român din București. Această manifestare dedicată Centenarului se va bucura să aibă drept invitați de onoare cele 100 de personalități din cadrul diasporei române ce au fost distinse cu premii în cadrul Galei „100 pentru Centenar”.

Proiectul Galei va continua și în următorii ani, continuând acțiunile de celebrare a patrimoniului românesc construit de personalitățile din cadrul diasporei române și a comunității originarilor din România.

Informații suplimentare: 

 

TVR international a dedicat o emisiune evenimentului de la Berlin: 

https://www.youtube.com/watch?v=UncUn4lwuFk 

 

 

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Întâlnire cu membri ai comunității române și ai Platformei rețelelor profesionale de excelență din cadrul diasporei

26.09.2019

La data de 24 sept. a.c., Ambasada României la Berlin a organizat o întâlnire a doamnei Natalia – Elena Intotero,…

PRECIZĂRI PRIVIND EXERCITAREA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ

08.08.2019

ÎNREGISTRAREA – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin…

Rubrică specială pe pagina de internet a MAE referitoare la organizarea în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din noiembrie 2019

06.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării…