Actualitatea ambasadei

Ziua Națională – Centenarul Statului Român Modern

La 28 noiembrie a.c., Ambasada României la Berlin a organizat Recepția dedicată Zilei Naționale a României, marcată în acest an de celebrarea Centenarului Statului Român Modern. La eveniment, au participat membri ai Cancelariei Federale, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități politice și ale mediilor culturale, academice și instituționale din Germania, alături de membri ai comunității române și ai etnicilor germani originari din România (peste 600 de persoane).
Invitatul de onoare al evenimentului a fost ministrul de stat pentru Europa, Michael Roth. Au fost prezenți, de asemenea, Stefan Meyer, secretar de stat din cadrul Ministerului federal de Interne, Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Bernd Fabritius, însărcinatul pentru minorități naționale al guvernului federal.
E.S. dl. Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania a subliniat importanța celebrării a 100 de ani ai Statului Român Modern, mai cu seamă în contextul apropiatei Președinții a României la Consiliul UE. Au fost, de asemenea, evocate legăturile culturale și societale mult mai vechi și consistente între România și Germania, inclusiv prin susținerea reformelor introduse de Mihail Kogălniceanu, ca prim-ministru al Principatelor Române și, totodată, fost student al Universității Humboldt din Berlin, ce au marcat o primă vârstă a modernității române. Celebrarea Statului Român Modern confirmă o dată în plus vocația europeană a României, care a fructificat o bază de înțelegere între diferitele minorități și confesiuni, în sensul autodefinirii ca națiune atașată unei constelații de valori europene. România pledează în continuare pentru întărirea coeziunii și solidarității între partenerii UE, sprijinind consolidarea comunității de valori a UE.
Ministrul de stat Michael Roth a făcut o pledoarie în favoarea Europei, referindu-se totodată la caracterul privilegiat al relațiilor bilaterale româno-germane. A subliniat rolul minorităților naționale în constituirea Statului Român Modern, evocând caracterul exemplar al politicilor Românei pentru cele 20 de minorități care trăiesc astăzi în țara noastră, inclusiv cea germană. A apreciat aceste politici ale statului român în favoarea diversității etnice, culturale, lingvistice – fundament al Uniunii Europene. A subliniat că România este un partener de încredere al Germaniei, nefiind la „periferia” UE, ci în „miezul” ei, un actor important cu drepturi depline, invitând țara noastră să se implice, cu toate forțele și mijloacele sale, în șantierele europene. A subliniat faptul că România reprezintă un partener de încredere al Germaniei, alături de care se declară pregătit să se implice în dezvoltarea și consolidarea proiectului european. 
Seara a fost completată cu un concert susținut de Corul Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, condus de Pr. Prof. Sorin Dobre, care a impresionat asistența prezentă la eveniment.

 

Discursurile pot fi vizualizate prin click aici. (Video - Ioan Costina)

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Întâlnire cu membri ai comunității române și ai Platformei rețelelor profesionale de excelență din cadrul diasporei

26.09.2019

La data de 24 sept. a.c., Ambasada României la Berlin a organizat o întâlnire a doamnei Natalia – Elena Intotero,…

PRECIZĂRI PRIVIND EXERCITAREA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ

08.08.2019

ÎNREGISTRAREA – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin…

Rubrică specială pe pagina de internet a MAE referitoare la organizarea în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din noiembrie 2019

06.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării…