Actualitatea ambasadei

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului de primire în cadrul Academiei pentru o serie de personalități științifice care au devenit membri ai forului academic în cursul ultimului an, în domeniul „științelor vieții”.

Între importantele personalități științifice cărora li s-au decernat documentele de membru al Academiei „Leopoldina“ se numără și Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, profesor, medic și director al Clinicii de Radioterapie al Spitalului Universitar din Freiburg, Germania

În cadrul Ceremoniei, Președintele Academiei „Leopoldina”, Acad. Prof. Dr. Jörg Hacker a prezentat laudatio-ul pentru noii membri ai Academiei și a înmânat acestora Certificatele de membru.

Totodată, în zilele de 10 și 11 iulie, a fost organizat un simpozion cu participarea membrilor academiei Leopoldina, din domeniul Medicinei, doamna Acad. Prof. Dr. Anca Ligia Grosu fiind desemnată, în baza unui sistem de vot deosebit de complex și ținând cont ce contribuția deosebită a cercetărilor sale în domeniu, să susțină conferința inaugurală a acestui simpozion.

Din partea misiunii diplomatice, a participat la reuniune Dr. Iulian Costache, ministru consilier, care a transmis un mesaj de felicitare și sinceră prețuire din partea domnului Ambasador Emil Hurezeanu și a echipei Ambasadei.

*

Anca-Ligia Grosu este academician, profesor, medic și director al Clinicii de Radioterapie al Spitalului Universitar din Freiburg, Germania. S-a născut la Cluj-Napoca, unde a absolvit liceul și Facultatea de Medicină Generală. S-a specializat în Radiologie și Radio-Oncologie la Clinica Rechts der Isar a Universității Tehnice din München. A activat, mai apoi, în cadrul Harvard Medical School din Boston (SUA), întorcându-se, în 2007, în Germania, unde a devenit directoarea Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg.

Doamna Profesor Grosu este membră a Senatului Universității din Freiburg și profesor onorific al Universității din Ohio, Columbus, SUA. În iulie 2018, a fost aleasă ca membru al Academiei Germane de Știință „Leopoldina”. Activitatea științifică a Acad. Prof. Dr. Anca Ligia Grosu s-a concentrat asupra radiochirurgiei, a radioterapiei stereotactice și asupra introducerii imaginilor biologice în planificarea radioterapeutică. Lucrările sale științifice au marcat un pionierat în domeniu, deschizând noi drumuri pentru realizarea unei radioterapii personalizate și individualizate de mare precizie.

Între membrii actuali al Academiei Leopoldine se numără două personalități originare din România: Acad. Prof. Dr. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (2014) și Acad. Prof. Dr. Anca Ligia Grosu. O altă personalitate științifică originară din România al cărei nume de regăsește ca membru în istoria comunității academice de la Halle a fost Prof. Dr. Petre Vancea, medic, profesor și cercetător, care a devenit membru al „Leopoldina“ în 1969.

Acad. Prof. Dr. Anca Ligia Grosu a făcut parte din galeria personalităților laureate ale Galei pentru Centenar, organizată de Ambasadă în toamna anului trecut, participând totodată și la reuniunea de lansare a rețelei medicilor originari din România, în cadrul proiectului Ambasadei dedicat platformei rețelelor profesionale de excelență din cadrul diasporei române.

 

 

 

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

România- un partener european de încredere, supliment dedicat țării noastre de ziarul german Die Welt și Global FDI Reports

06.12.2019

Die Welt a publicat un supliment dedicat României, realizat în parteneriat cu Global FDI Reports. Suplimentul, intitulat…

În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie la LEIPZIG

12.11.2019

ANUNT În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie …

Întrevedere cu delegația medicilor români participanți la Forumul Mondial pentru Sănătate

30.10.2019

La data de 29 octombrie a.c., delegația României formată din Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu și Dr. Andrei Baciu, care a…