Actualitatea ambasadei

Mesajul ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale”

Duminica viitoare sărbătorim, pentru a doua oară, „Ziua Culturii Naţionale”. Era firesc ca data de 15 ianuarie să fie aleasă pentru această sărbătoare. Este ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, de la a cărui venire pe lume se împlinesc 162 de ani. Pe lângă celebrarea marelui poet, „Ziua Culturii Naţionale” reprezintă şi un moment de reflecţie asupra culturii române, amintindu-ne că avem un capital însemnat, că prin valorile sale culturale România aduce o contribuţie de seamă la patrimoniul cultural european şi universal.

Ne dorim să creăm o tradiţie din această sărbătoare pentru comunitatea noastră din Germania. Dorim în acelaşi timp să contribuim şi pe această cale la eforturile care vizează o cât mai bună înţelegere şi cunoaştere, în ţara-gazdă, a ceea ce înseamnă identitatea noastră, cultura română, de care cu toţii suntem mândri şi care s-a dezvoltat în strânsă legătură cu celelalte culturi europene.  Este de amintit în acest context influenţa asupra lui Mihai Eminescu a culturii şi filozofiei germane. În acest an, Ambasada îşi propune în colaborare cu ICR Berlin organizarea mai multor evenimente culturale dedicate literaturii, filmului, muzicii, artelor în general, care se vor concentra asupra artei moderne româneşti şi asupra altor forme de expresie contemporană. Nu vom lăsa însă deoparte valorile clasice ale culturii române: de exemplu vom marca „Anul Caragiale” prin mai multe manifestări în contextul împlinirii a 100 de ani de la moartea la Berlin a celui mai mare dramaturg român. 
Doresc să semnalez că „Ziua Culturii Naţionale” va fi marcată la postul public de televiziune TVRI printr-o serie de emisiuni specifice pe care puteţi să le vizionaţi şi la adresahttp://www.tvr.ro/live_tvri.php.
Am plăcerea să vă dau câteva repere pentru perioada imediat următoare: 
- Participarea României în calitate de ţară parteneră la „Săptămâna Verde” (Grüne Woche – Berlin, 19 -29 ianuarie), cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii, eveniment care are şi caracterul unei manifestări destinate cunoaşterii tradiţiilor, specificului culinar, atracţiilor turistice şi culturale ale ţărilor participante.
- Prezenţa unor tineri designeri români la Săptămâna modei de la Berlin (Berlin Fashion Week; 18-21 ianuarie a.c.)
- Participarea României la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (9-19 februarie a.c.). Adaug că începând din această săptămână filmul regizorului român Corneliu Porumboiu „Poliţist, adjectiv” rulează în cinematografele germane. 
- Expoziţia de sculptură a artistului român Giulian Dumitriu „Fashion Age. Stone Age. Bronze Age” în spaţiile de reprezentare ale ambasadei (până la 31 aprilie a.c.).
- Participarea României la târgul „Biofach” Nürnberg, cel mai mare târg de produse ecologice din lume, context în care vor fi prezentate tradiţii şi gastronomie românească (15-18 februarie 2012).
- Aniversarea centenarului Sergiu Celibidache la München – Desfăşurarea evenimentului de deschidere a seriei de manifestări la Consulatul General München.
- Festivalul Internaţional al Dunării la Ulm/Neu-Ulm, în cadrul căruia vor exista prezenţe culturale româneşti (iulie 2012).
- Zilele Culturii Române la München, care vor cuprinde o serie de evenimente culturale, inclusiv un festival de film românesc contemporan (octombrie 2012).
Va fi pentru noi o deosebită plăcere să ne întâlnim şi să ne bucurăm împreună cu ocazia diverselor evenimente culturale româneşti din anul care tocmai a început.

 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

17.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, …

România- un partener european de încredere, supliment dedicat țării noastre de ziarul german Die Welt și Global FDI Reports

06.12.2019

Die Welt a publicat un supliment dedicat României, realizat în parteneriat cu Global FDI Reports. Suplimentul, intitulat…

În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie la LEIPZIG

12.11.2019

ANUNT În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie …