Home

Scurt istoric al relaţiilor diplomatice

Relaţiile diplomatice dintre România şi Germania îşi au începutul în timpul revoluţiei de la 1848, când guvernul provizoriu din Bucureşti a trimis în Franţa şi Germania doi agenţi diplomatici pentru a apăra cauza Principatelor Române. Astfel, în iulie 1848, A.G.Golescu-Negru a fost trimis ca agent la Paris, iar Ioan Maiorescu a fost acreditat pe lângă guvernul şi parlamentul german din Frankfurt. În scrisoarea de împuternicire pe care conducerea revoluţiei din Ţara Românească i-a înmânat-o lui Ioan Maiorescu se preciza că acesta este acreditat în calitate de agent „pe lângă onorabila Dietă germană, fiind autorizat de a trata şi de a lua angajamente în numele său şi al ţării”.

După alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Moldova şi Ţara Românească, în capitalele europene au fost trimise personalităţi politice româneşti pentru a obţine acordul marilor puteri în privinţa dublei alegeri. La Berlin a fost trimis Ludovic Steege şi apoi Ştefan Golescu.

La 6 mai 1872 a fost înfiinţată prima reprezentanţă diplomatică a României la Berlin, fiind, în ordinea înfiinţării, a cincea agenţie după cele de la Constantinopol, Paris, Belgrad şi Viena. Până la 24 martie 1874, când a fost înfiinţată Agenţia diplomatică de la Petersburg, agentul diplomatic din Berlin era acreditat şi pe lângă curtea Rusiei. Datorită dependenţei României de Imperiul otoman, Agenţia diplomatică de la Berlin, ca şi cea de la Viena, nu avea un caracter oficial, ci oficios.

La 20 februarie 1880, Germania (împreună cu Anglia si Franţa) a recunoscut independenţa României şi a acceptat transformarea Agenţiei diplomatice din Berlin în Legaţie. Până la stabilirea relaţiilor diplomatice şi transformarea agenţiei diplomatice în legaţie, agenţia a fost condusă de Theodor Rosetti (1872 - 1874), Nicolae Creţulescu (1874 - 1876), Titu Maiorescu (1876), Al. Degre (1876 - 1878), Virnav Liteanu (1878 - 1880). De legaţia din Berlin depindeau şi consulatele din Berlin, Hamburg, Frankfurt, Leipzig şi Stuttgart. Legaţia germană din Bucureşti a fost deschisă la 1 martie 1880 şi de ea depindeau consulatele din Bucureşti, Iaşi, Brăila, Galaţi, Constanţa, Giurgiu şi Craiova.

La 7 martie 1955 s-a încheiat starea de război dintre România şi Germania, declarată la 24 august 1944.
România a fost, după URSS, prima ţară din blocul comunist care a stabilit relaţii diplomatice, la rang de ambasadă, cu R.F.Germania, la 31 ianuarie 1967.

       

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Reacția Ambasadei la informarea publicată în contextul Zilei Naționale a României de postul de televiziune ZDF - update

03.12.2018

În data de 1 decembrie 2018, postul național de televiziune ZDF a publicat următoarea știre despre Ziua Națională a…

Protestbrief der Botschaft von Rumänien auf die von ZDF veröffentlichten Information zum Nationalfeiertag Rumäniens

03.12.2018

Als Reaktion auf die am 1. Dezember 2018 von ZDF veröffentlichten Information zum Nationalfeiertag Rumäniens hat die…

Ziua Națională – Centenarul Statului Român Modern

01.12.2018

La 28 noiembrie a.c., Ambasada României la Berlin a organizat Recepția dedicată Zilei Naționale a României, marcată în…