România

Ciamba a arătat la reuniunea Vişegrad importanţa, pentru România, a interconectării regionale în domeniul gazelor naturale

Secretarul de stat George CiambaSecretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, luni, la Budapesta, la reuniunea Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia) cu Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Slovenia şi Serbia, context în care a arătat că, pentru ţara noastră, prezintă o importanţă deosebită cooperarea regională în cadrul Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării regiunii central şi sud-est europene în domeniul gazelor naturale (CESEC).

Potrivit unui comunicat al MAE, agenda de discuţii a reuniunii, desfăşurată la nivel de miniştri sau adjuncţi ai acestora, la invitaţia Ungariei, în calitate de stat care exercită Preşedinţia V4, a cuprins un dialog pe tema securităţii energetice, a evoluţiilor din Balcanii de Vest, în contextul procesului de extindere a Uniunii Europene, precum şi aspecte privind viitorul Europei.

"În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a arătat că, pentru România, prezintă o importanţă deosebită cooperarea regională în cadrul Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării regiunii central şi sud-est europene în domeniul gazelor naturale (CESEC), având în vedere că dezvoltarea infrastructurii de transport de gaze naturale este şi trebuie să rămână o prioritate a regiunii. În context, a menţionat ministeriala CESEC din aceasta toamnă de la Bucureşti şi extinderea platformei către obiective din domeniul energiei electrice", precizează sursa citată.

Totodată, Ciamba a subliniat că România sprijină iniţiativele care au potenţialul de a spori securitatea energetică regională, în conformitate cu legislaţia europeană şi politicile energetice, precum şi cu principiile Comunităţii Energiei.

"A menţionat că, pentru România, este esenţială dezvoltarea coridorului BRUA arătând că, pe teritoriul României, lucrările se află în graficul stabilit. A amintit, totodată, contribuţia esenţială a formatelor de cooperare regională la consolidarea securităţii energetice a regiunii şi a UE, precum şi impactul pozitiv al proiectelor de infrastructură comune, aşa cum este cazul Coridorului Vertical", se arată în comunicat.

Cu privire la Balcanii de Vest, oficialul român a subliniat importanţa strategică a politicii de extindere pentru regiune, contribuind la stabilitatea, democraţia, prosperitatea şi securitatea întregului continent european.

"A reconfirmat susţinerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind necesitatea menţinerii respectului pentru setul de valori europene şi îndeplinirea criteriilor necesare de către statele candidate şi potenţialii candidaţi. De asemenea, a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistenţă pentru eforturile de reformă în Balcanii de Vest", potrivit aceleaşi surse.

De asemenea, în cadrul discuţiei privind viitorul Europei, Ciamba a reiterat angajamentul României în favoarea consolidării proiectului european, arătând că România este un susţinător ferm al valorilor şi principiilor fundamentale ale UE, pledând pentru o Europă unită şi coezivă, care să facă faţă provocărilor actuale, inclusiv în context Brexit.

"A menţionat, totodată, dorinţa României de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, inclusiv în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, şi a organizării Summit-ului de la Sibiu, din mai 2019, reper semnificativ pentru refondarea proiectului european", se mai spune în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

ORGANIZAREA ALEGERILOR PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN (actualizare 5 aprilie 2019)

05.03.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate în…

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…