Actualitatea ambasadei

Simpozionul „Exil și însingurare: Ovidiu-România-Identitate Europeană-Patria Cuvântului” dedicat împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Ovidiu

 

Ambasada României la Berlin a organizat în data de 13 septembrie a.c, colocviul dedicat împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Ovidiu, cu participarea unor eminente personalități ale culturii germane, renumiți istorici și scriitori: Michael Wolffsohn, Peter Steinbach, Ulrich Schmitzer, Rolf Hosfeld, György Dalos, Ingeborg Fialová-Fürst, Peter Steinbach. Moderator al întâlnirii a fost scriitorul și poetul german Matthias Buth. Seara a fost încheiată cu un concert al pianistului și violonistului Kolja Lessing, care a interpretat creații ale unor compozitori din România și Germania, ale căror opere au fost semnificativ marcate de tema exilului: Sergiu Natra, Leon Klepper, Bertold Goldschmidt, Franz Schreker. Pornind de la viața și subiectele operei lui Ovidiu, invitații au discutat despre actualitatea noțiunilor de exil, dar și națiune și stat, cu ample referiri la situația politică mondială.

 

Partener mediatic al evenimentului a fost Deutschlandfunk Kultur, care a și dedicat colocviului emisiunea „Întrebări ale timpului nostru”, difuzată în data de 20 septembrie a.c.

(http://www.deutschlandfunkkultur.de/programmvorschau.282.de.html?drbm:date=20.09.2017)

 

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin a sprijinit organizarea evenimentului prin preluarea unei părți din cheltuielile de cazare și deplasare ale unor invitați, precum și onorariul pianistului Kolja Lessing.

 

Michael Wolffsohn (născut în 1947), este istoric și publicist german de origine evreiască. Wolffssohn a studiat istorie, științe politice și economie politică la Universitatea Liberă din Berlin, Universitatea Tel Aviv și la Columbia University. Între 1981 și 2012 a predat la Academia Militară din Munchen ca profesor pentru istorie contemporană, unde a înființat și Centrul de cercetări în istorie contemporană germano-iudaică. Este autorul a numeroase cărți și articole, acestea din urmă fiind publicate îndeosebi în cotidianele Die Welt și Tagesspiegel.

 

Prof. Dr. Rüdiger Görner (născut în 1957) este fondatorul Centrului pentru Relații culturale britanice-germane. Din 1999 până în 2004 a fost director al Institute of Germanic Studies din cadrul Universității Londra, unde a înființat, în 2002, Centrul Ingeborg Bachmann pentru Literatură Austriacă. A predat la Universitățile Mainz, Hanovra, Heidelberg, Viena și Salzburg. Görner este membru corespondent al Academiei Germane pentru Limbă și Poezie.

 

Prof. Dr. Ingeborg Fialová-Fürst: Prof. Dr. Fialová-Fürst a absolvit studii de master în germanistică și cultură boemiană la Universitatea Palacky din Olmütz. Cunoscută pentru atitudinea sa împotriva regimului comunist, i-a fost refuzat studiul doctoral în Republica Cehă. În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, unde a predat la Universitățile Saarland și Klagenfurt.

 

Dr. Ulrich Schmitzer, născut în 1960 la Furth, este profesor de filologie greacă și latină la Universitatea Humboldt din Berlin, din 2003. Ulrich Schmitzer este autorul unor lucrări de referință despre opera lui Ovidiu.

 

Gyorgy Dalos, născut în 1943 la Budapesta, este un scriitor și istoric maghiar, laureat al premiilor Adalbert von Chamisso (1995), Gryphius (1999), al Premiului orașului Leipzig pentru Armonie Europeană (2010). Fost bursier al programului de rezidență pentru artiști oferit de DAAD, în 1984, Dalos trăiește acum ca scriitor liber-profesionist la Berlin.

 

Peter Steinbach, născut în 1948 la Lage, este istoric și specialist în științe politice. Peter Steinbach a predat științe politice și istorie modernă și contemporană la Universitățile Passau, Karlsruhe, Mannheim, și la Universitatea Liberă din Berlin. Împreună cu Johannes Tuchel conduce Memorialul „Rezistența Germană” din Berlin.

 

Prof. Kolja Lessing (născut în 1961) este pianist, violonist și compozitor. A studiat la Basel, apoi a predat la Universitatea de Muzică din Würzburg. Din 2000 predă la Universitatea pentru Muzică și Artă din Stuttgart. Lessing se dedică foarte mult muzicii din secolul 20, în special perioadei național-socialiste și artiștilor persecutați din această perioadă, Franz Schreker și Ignace Strasfogel.

 

Matthias Buth (născut în 1951), este jurist, poet și publicist german. După studii de drept la Universitatea din Köln a lucrat ca referent și ulterior consilier cultural în ministerul federal de Interne. Din 1998 a fost director în cadrul Însărcinatului Federal pentru Cultură și Media și consilier în cadrul Cancelariei Federale. Poeziile sale au fost traduse în română, engleză, franceză, arabă, polonă și cehă. Este laureat al Premiului pentru literatură al landului Renania de Nord-Westfalia și al bursei Amsterdam a Senatului din Berlin. Este autor a numeroase eseuri și poezii dedicate României, unele reunite în volumele Liniștea de după lovitura de secure, București 1998, și România dincolo de pleoape, București 2009.

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

Prof. Dr. Anca Ligia Grosu, membră a Academiei Naționale de Științe „Leopoldina“

15.07.2019

La data de 10 iulie a.c., Academia Națională de Științe „Leopoldina“ a găzduit Ceremonia de acordare a Certificatului…

Campania națională "Informare acasă! Siguranță în lume!"

21.06.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni desfășoară cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă!…

Consultare a doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, cu membri ai platformei rețelelor profesionale de excelență din Germania

28.04.2019

În contextul acțiunilor derulate pe linia Președinției României la Consiliul UE, precum și în contextul formatele de…