Home

Informare privind stadiul organizării alegerilor pentru Parlamentul European

În urma multiplelor solicitări primite pe adresa Ambasadei și a Consulatelor Generale ale României (Bonn, Munchen, Stuttgart) privind stadiul organizării alegerilor pentru Parlamentul European vă informăm că membrii misiunilor diplomatice se află în dialog constant cu autoritățile germane și cu asociațiile ce reprezintă cetățenii români pentru identificarea locațiilor necesare. Vă asigurăm că au fost identificate, la acest moment, un număr semnificativ de locații, suplimentar față sediile misiunilor diplomatice respectiv ale consulatelor onorifice, ținându-se cont, inclusiv de propunerile dumneavoastră.
 
Datele primite la sediul misiunii privind numărul de cetățeni români aflați pe teritoriul Germaniei corespund cu cele pe care reprezentanțele diplomatice le-au folosit în propria evaluare privind organizarea și distribuirea secțiilor de votare pentru alegerile europarlamentare.
 
În contextul dat, se impune precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (7)-(8) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, „pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua de referință“, iar în afara acestora, „pot fi organizate, cu acordul guvernului din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare“.
 
În acest moment, nu suntem în măsură să prezentăm informații detaliate privind numărul și locațiile secțiilor de votare. Aceste date vor fi disponibile public după obținerea aprobării din partea  autorităților germane competente. Preconizăm că acest răspuns va fi  primit cel târziu până la mijlocul lunii aprilie a.c., cu șase săptămâni înaintea scrutinului electoral, ceea ce ne va permite nouă și sperăm că și dumneavoastră promovarea eficientă, în spațiul public, a sediilor secțiilor de votare, astfel ca la 26 mai toți cetățenii români ce doresc să-și exprime votul pe teritoriul Germaniei să-și poată exercita acest dreptul constituțional.
 
Potrivit legii, cetățenii români care sunt înscriși pe listele electorale ale altui stat membru al UE nu pot vota pentru desemnarea reprezentanților României în Parlamentul European. Ei pot alege numai reprezentanții țării în a cărei listă sunt înscriși.
 
Din acest motiv recomandăm cetățenilor români care și-au stabilit reședința sau domiciliul pe teritoriul  Germaniei să verifice, în timp util, dacă sunt înscriși în listele electorale ale altui stat membru UE și să se intereseze la autoritățile respective unde și cum pot vota pentru Parlamentul European.
 
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora!
 
Pentru a fi în măsură să deschidem un număr cât mai mare de secții de votare avem nevoie de sprijinul și participarea cetățenilor români ca membri independenți (Notă: fără afiliere politică) în secțiile de votare. Dacă doriți să ne sprijiniți sau cunoașteți conaționali interesați să ni se alăture, vă rugăm să ne scrieți, în funcție de landul în care domiciliați, la următoarele adrese de mail: munchen@mae.ro (landul Bayern), bonn@mae.ro (landurile Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen și Saarland), consulatromania.stuttgart@gmail.com (landul Baden-Württemberg) și berlin@mae.ro(Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen, Hamburg și Bremen).
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că, în Germania, la aceeași dată de 26 mai 2019 va avea loc, la nivel federal, și scrutinul electoral pentru alegerea reprezentanților germani în Parlamentul European, iar în 10 landuri se vor desfășura în paralel și alegerile locale (comunale). Aceste împrejurări sunt de natură a limita posibilitățile de obținere a unui sprijin logistic din partea autorităților germane (prin punerea la dispoziție de sedii pentru secțiile de votare, precum și de urne și cabine de vot), motiv pentru care implicarea cetățenilor români și a mediului asociativ românesc în organizarea scrutinului avut în vedere este cu atât mai importantă.
 
Toate informațiile privind organizarea alegerilor europarlamentare vor fi disponibile pe paginile de web ale reprezentanțelor diplomatice și pe pagina de Facebook a Ambasadei.
 
Ne exprimăm speranța că informațiile furnizate răspund preocupărilor semnalate și vă încurajăm să ne contactați la adresele de mail prezentate anterior pentru eventuale clarificări suplimentare.
 

Ghiseu consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Germania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice …

România- un partener european de încredere, supliment dedicat țării noastre de ziarul german Die Welt și Global FDI Reports

06.12.2019

Die Welt a publicat un supliment dedicat României, realizat în parteneriat cu Global FDI Reports. Suplimentul, intitulat…

În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie la LEIPZIG

12.11.2019

ANUNT În atenţia cetăţenilor români care intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 22 – 24 noiembrie …

Întrevedere cu delegația medicilor români participanți la Forumul Mondial pentru Sănătate

30.10.2019

La data de 29 octombrie a.c., delegația României formată din Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu și Dr. Andrei Baciu, care a…